KÜLTÜRÜN YENİDEN ÜRETİMİ BAĞLAMINDA TÜRK KÜLTÜRÜNDEKİ OYUN VE OYUNCAKLARIN CANLANDIRMA FİLMLERDE İNCELENMESİ: RAFADAN TAYFA DEHLİZ MACERASI ÖRNEĞİ

Author:

Year-Number: 2020-XLVIII
Yayımlanma Tarihi: 2020-10-10 02:45:24.0
Language : Türkçe
Konu : Sosyal Bilimler
Number of pages: 3418-3449
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Yaşanılan dijital çağda, kültürün korunması ve gelecek nesillere aktarılması giderek zorlaşmaktadır. Teknolojik ve bilimsel gelişmeler, toplumun her kesimini etkilediği gibi çocuk oyunlarını ve oyuncaklarını da etkilemektedir. Geleneksel oyun ve oyuncakların yerini dijital oyunlar ve endüstriyel olarak üretilmiş oyuncakların aldığı görülmektedir. Geçmişte çocuklar tarafından beden gücü ile oynanan oyunlar ve elle yapılan oyuncaklar artık pek bilinmemektedir. Özellikle televizyon, sinema ve bilgisayarın, değişen oyun kültürüne etkisi oldukça fazladır. Zamanın bir getirisi olarak, bu araçların yöndeşmesi ve mobilize olması oyun ve oyuncak kültüründeki değişimleri hızlandırmıştır. Bu çalışmada oyun ve oyuncak kavramlarının sinemada nasıl yer aldığı incelenerek kültürün yeniden üretiminde oynadığı rol ele alınmaya çalışılmıştır. Örneklem olarak ise TRT Çocuk kanalında yayımlanan Rafadan Tayfa isimli çizgi dizinin sinema filmine uyarlanmış hali Rafadan Tayfa Dehliz Macerası seçilmiştir. Rafadan Tayfa Dehliz Macerası filminin Türk kültüründe var olan oyun ve oyuncakları barındıran hikâyesiyle kültürün yeniden üretimine hizmet ettiği düşünülmektedir. Vizyona girdiği yıl Türk Sineması’nın en çok izlenen canlandırma filmi olan Rafadan Tayfa Dehliz Macerası, doküman incelemesi ile ele alınıp betimsel içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Filmde yer alan geleneksel Türk oyunları ve oyuncakları belirlenerek kültürün yeniden üretilmesine katkısı tartışılmış; filmde yer alan oyun ve oyuncakların, çocuklara kültürlerini tanıma imkânı verme yoluyla kültürün yeniden üretimine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.

Keywords

Abstract

In the digital age, it becomes harder to be passed on to generations. Technological and scientific developments affect not only every segment of the society but also children's games and toys. Traditional games and toys are replaced by digital games and industrially produced toys. In the past, playing with body strength games and hand-made toys are not known much now. Especially television, cinema and conditions have a great influence on the changing game culture. As a result of the time, the convergence and mobilization of these tools accelerated the changes in the culture of games and toys. In this review, the role of play and toy concepts in cinema was examined and the role played by the culture was reviewed. As a sample, the version of Rafadan Tayfa, published on the TRT Children's channel, adapted to the movie, Rafadan Tayfa: Dehliz Macerası was chosen. It is believed that the movie Dehliz Macerası serves the reproduction of culture with the story of the games and toys that exist in Turkish culture. Rafadan Tayfa Dehliz Macerası, which is the most watched animated film of Turkish Cinema in the year it entered the vision, was handled with the examination review and evaluated in terms of descriptive content analysis. The traditional Turkish games and toys in the movie were identified and their contribution to the reproduction of culture was discussed. It is concluded that the games and toys in the movie contribute to the reproduction of the culture by giving children the opportunity to get to know their own culture.

Keywords