SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM PROGRAMI OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ İLE ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2023-LXIV
Yayımlanma Tarihi: 2023-06-14 13:14:53.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 1042-1071
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ile öğrenme ve öğretme anlayışlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ve öğrenme öğretme anlayışları arasındaki ilişkinin ortaya konulması araştırmanın bir diğer amacı olarak belirlenmiştir. Bu çalışma nicel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Muş il merkezinde bulunan resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte araştırmanın örneklemi evren içerisinden, kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen sınıf öğretmenlerinden meydana gelmektedir. Bu kapsamda 281 sınıf öğretmeni araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak; Bolat (2017) tarafından geliştirilen “Eğitim Program Okuryazarlığı Ölçeği” ve Chan ve Elliot (2004) tarafından oluşturulan ve Aypay (2011) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Öğretme ve Öğrenme Anlayışları Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle betimsel istatistikler uygulanmıştır. Bunun yanı sıra bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bonferroni testi ve Pearson Korelasyon kat sayısı hesaplamaları yapılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıklarının, okuma ve yazma bakımından yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada sınıf öğretmenlerinin; öğrenme ve öğretme anlayışlarının yapılandırmacılık boyutunda yüksek düzeyde olduğu, ölçeğin genelinde ve geleneksel boyutta ise orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ile öğrenme ve öğretme anlayışlarının yapılandırmacılık boyutu arasında anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ulaşılan bu sonuçlar perspektifinde uygulamaya ilişkin ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

The objective of this study was to assess the curriculum literacy levels of primary school teachers, as well as how well they understood learning and teaching in relation to various variables. Using quantitative research methodologies and methods, this study was undertaken. The relational survey approach, one of the descriptive survey methods, was applied within the parameters of the study. The sample for the study is made up of 281 primary school teachers who were chosen from the group using the simple case sampling method. The research's target population is primary school instructors employed in recognized primary schools in the Muş city center during the 2020–2021 academic year. The "Educational Program Literacy Scale" created by Bolat (2017) and the "Teaching and Learning Concepts Scale" created by Chan and Elliot (2004) and translated into Turkish by Aypay (2011) were utilized in this study as a means of gathering data. Descriptive statistics, the independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson Correlation analysis were all used in the data analysis. The study found that elementary school teachers have high levels of curriculum literacy in both reading and writing. The education level and frequency of curriculum reviews have no effect on primary school teachers' comprehension of learning and teaching. It has been found that there is a large, a positive, and a moderate association between the constructivism dimension of primary school teachers' concept of learning and teaching and their degrees of curriculum literacy. In light of the research's findings, recommendations for the application and the researchers were made.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics