6 ŞUBAT'TAN 14 MAYIS'A DEPREMZEDE EMPATİSİNİN POLİTİK DÖNÜŞÜMÜ: EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ BAŞKANLIK SEÇİMİ GÜNDEMİ VE EPİSTEMİK ŞİDDET SÖYLEMLERİ

Author :  

Year-Number: 2024-LXX
Yayımlanma Tarihi: 2024-06-28 13:32:51.0
Language : Türkçe
Konu : İletişim Çalışmaları
Number of pages: 1380-1409
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Türkiye'de, özellikle seçim dönemine yaklaşıldığı bir dönemde, toplumsal yapının politik anlamda kutuplaşmalara sahne olduğu bir süreçte deprem afeti yaşanmıştır. Bu çalışmada, Ekşi Sözlük’te açılan “deprem bölgesinde akp'nin kazanması” başlıklı entry altında yazılan depremzedelere yönelik kamusal söylemlerin depremin yaşandığı 6 Şubat'tan 14 Mayıs Başkanlık seçimlerine kadar geçen sürede nasıl empatiden, nefrete, şiddete, ötekileştirmeye ve dışlamaya dönüştüğünü kavramak amaçlanmaktadır. Bu amaç çerçevesinde araştırmanın temel soruları olan şu sorulara yanıt aranacaktır; Empatiye ilişkin egemen kamusal söylem, politizasyon aracılığıyla antipatiye ve nefrete/şiddete ilişkin egemen kamusal söyleme nasıl dönüşür? Empatiye ilişkin kamusal söylem politizasyonu nasıl yeniden politize edilerek nefret/şiddet söylemine dönüşür? Dolayısıyla dört aylık bir süre içerisinde depremin o bölgede yaşamayan insanlar üzerinde oluşturduğu empatinin politik nedenlerden ötürü yerini antipatiye bırakması, kamusal söylemler aracılığı ile üretilen epistemik şiddetin boyutlarını daha anlaşılır kılacaktır. Çünkü nefret söylemi bilişsel düzeyde bir şiddet biçimidir.  Bu politik dönüşüm tavrının Ekşi Sözlük platformunda araştırılmasının sebebi, onun çok kullanılan tanınmış bir sözlük olması ve Türkiye’deki kamusal müzakere ve tartışma söylemlerinin bu dijital kültür sahasında toplanmasıdır. Bu çalışmada, Sosyal Medya Eleştirel Söylem Çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır. Ekşi Sözlük'te yapılan bu çalışma sonucunda kamusal söylemlerin politizasyon aracılığı ile empatiden, nefrete, şiddete, ötekileştirmeye dönüştüğü tespit edilmiş ve Ekşi Sözlüğün aynı zamanda toplumsal temsil açısından önemli bir çeşitlilik barındırdığını ortaya koymuştur.

 

Keywords

Abstract

In Turkey, the earthquake disaster occurred when the social structure was politically polarized, especially during an election period. This study aims to comprehend how the public discourse towards earthquake victims written under the entry titled "Akp's win in the earthquake region" in Ekşi Sözlük transformed from empathy to hatred, violence, marginalization, and exclusion in the period from February 6, the day of the earthquake, to the May 14 Presidential elections. Within the framework of this aim, the research will seek answers to the following questions: How does the dominant public discourse on empathy transform into the dominant public discourse on antipathy and hatred/violence through politicization? How is the politicization of public discourse on empathy re-politicized and transformed into a discourse of hate/violence? The fact that the empathy created by the earthquake on people who do not live in that region within four months is replaced by antipathy for political reasons will make the dimensions of epistemic violence produced through public discourses more understandable because hate speech is a form of violence at the cognitive level.  The reason for investigating this attitude of political transformation on the platform of Ekşi Sözlük is that it is the most widely used famous platform, and the discourses of public deliberation and debate in Turkey are gathered in this digital cultural space. In this study, the Social Media Critical Discourse Analysis method was used. As a result of this study conducted in Ekşi Sözlük, it was determined that public discourses transformed from empathy to hatred, violence, and othering through politicization and revealed that Ekşi Sözlük also contains a significant diversity in terms of social representation.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics