İLKOKUL MATEMATİK ÖĞRETİM PROGRAMININ VE DERS KİTAPLARININ MATEMATİKSEL İLİŞKİLENDİRME BECERİSİ VE DUYGUSAL ZEKÂYI DESTEKLEME POTANSİYELİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Author:

Year-Number: 2024-LXVIII
Yayımlanma Tarihi: 2024-02-25 00:08:44.0
Language : Türkçe
Konu : Temel Eğitim
Number of pages: 372-402
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada ilkokulda uygulanan matematik öğretim programı ve ilkokul matematik ders kitapları matematiksel ilişkilendirme becerisi ve duygusal zekâyı destekleme potansiyeli açısından incelenmiştir. Doküman analizi yöntemi ile yapılan araştırmada 2022-2023 yılında uygulanan Türkiye MEB 1., 2., 3. ve 4. sınıf matematik öğretim programı ve ders kitapları sentezlenmiştir. Matematiksel ilişkilendirme; kavramlar arası ilişkilendirme, kavramın farklı gösterimleri arasında ilişkilendirme, günlük hayatla ilişkilendirme ve farklı disiplinlerle ilişkilendirme olarak dört boyutta ele alınmıştır. Duygusal zekâ ise; duyguların farkında olma, duyguları yönetme, empati, kişinin kendini motive etmesi ve sosyal beceriler boyutları ile beş boyutta incelenmiştir. İlkokul matematik öğretim programında alt öğrenme alanlarında yer alan kazanımlar ve ilkokul matematik ders kitaplarındaki etkinlikler “Matematiksel ilişkilendirme kontrol listesi” ve “Duygusal zekâ kontrol listesi” ile kontrol edilerek frekans tablosu oluşturulmuştur.   Araştırmada matematiksel ilişkilendirme becerisine yönelik inceleme sonucunda ilkokul matematik öğretim programındaki kazanımlarda ve ders kitaplarında farklı disiplinlerle ilişkilendirme saptanmamış, günlük yaşamla ilişkilendirme, kavramlar arası ilişkilendirme ve farklı gösterimlerin yer aldığı görülmüştür. Duygusal zekâyı destekleme potansiyeline yönelik inceleme sonucunda ise matematik öğretim programında duygusal zekânın alt boyutlarını destekleme potansiyeline sahip kazanım tespit edilmemiştir. İlkokul matematik ders kitaplarında ise işbirliği ve etkili iletişimi boyutlarını destekleyecek etkinliklerin yer aldığı ancak var olan etkinlik sayıları ile oranlandığında matematik ders kitaplarında da duygusal zekâyı destekleme potansiyelinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Matematiksel ilişkinlendirme becerisinin ve duygusal zekânın önemi düşünüldüğünde öğretmenleri yönlendirecek olan matematik öğretim programlarındaki kazanımların ve sınıf içi ve dışı uygulamalarda etkin kullanılan ders kitaplarının içeriklerinin ilişkisel düşünme becerisini geliştirecek şekilde ve duygusal zekânın bütün alt bileşenlerini destekleme potansiyeline göre tasarlanması önerilmektedir. Ayrıca matematiksel ilişkilendirme becerisinin ve duygusal zekânın öğrenciler üzerindeki etkilerinin araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasının da alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. 

Keywords

Abstract

In this study, the mathematics curriculum applied in primary school and potential to support mathematical association skills and emotional intelligence was conducted. In this research, which is a document analysis, Türkiye MEB 1st, 2nd, 3rd and 4th grade mathematics curriculum and textbooks implemented primary school mathematics textbooks were examined in terms of their content in 2022-2023 were synthesized. Mathematical association skills are discussed in four dimensions: Daily Life, Different Representations, Inter conceptual and Association with Different Disciplines. In the emotional intelligence dimension, five basic sub-dimensions, awareness of emotions, managing emotions, empathy, self-motivation and social skills were examined. A frequency table was created by checking the data with the achievements in the sub-learning areas in the primary school mathematics curriculum and the activities in the primary school mathematics textbooks with the "Mathematical association checklist" and "Emotional intelligence checklist". As a result of the examination of mathematical association skills in the research, no associations with different disciplines were detected in the achievements of the primary school mathematics curriculum and textbooks, but it was seen that daily life, associations between concepts and different representations were included. As a result of the examination of the potential to support emotional intelligence, no learning outcomes that have the potential to support the sub-dimensions of emotional intelligence were identified in the mathematics curriculum. It has been determined that primary school mathematics textbooks contain activities that will support cooperation and effective communication, but when compared to the number of existing activities, the potential of mathematics textbooks to support emotional intelligence is insufficient. Considering the importance of mathematical association skills and emotional intelligence; it is recommended that the achievements in mathematics curricula that will guide teachers and the contents of textbooks used effectively in in-class and out-of-class applications should be designed in a way that will develop relational thinking skills and have the potential to support all sub-components of emotional intelligence. It is also thought that conducting studies to investigate the effects of mathematical connection skills and emotional intelligence on students will contribute to the field.

Keywords