Bu çalışma kamu personel rejiminin Cumhuriyet öncesi dönemlerden başlayarak günümüze kadar geldiği süreçte geçtiği aşamaları ve uğradığı değişiklik ve düzenlemeleri göstererek şu anda gelinen noktada atama, denetleme ve düzenlemedeki son noktayı gösterebilmek amacı taşımaktadır. Personel sistemi içerisinde hem Türkiye’de hem de Dünya üzerinde yaşanan tüm gelişmeler personel sistemini de doğrudan etkilemiş, yaşanan her toplumsal olay sonrasında kamu personel sisteminde de içinde olunan çağın gereğine göre düzenlemelere gidilmiştir. Özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kabul edildiği 1965 yılı itibariyle geçerliliğini günümüze kadar korumuş, geçen süreç ve ilerleyen yıllara göre meydana gelen düzenlemelerde yeni sayılı kanunların da bir bakıma çıkış noktası olmuştur ve şu anda da kamu personellerinin mesleğe başlangıçtan çıkışa kadar geçen sürecin en önemli kaynaklarından bir tanesini oluşturmaktadır. Ayrıca yıllar içerisinde uygulanan düzenlemelerin beklentileri ne kadar karşıladığı da tartışılır bir durumdur.
Bu çalışma kamu personel rejiminin Cumhuriyet öncesi dönemlerden başlayarak günümüze kadar geldiği süreçte geçtiği aşamaları ve uğradığı değişiklik ve düzenlemeleri göstererek şu anda gelinen noktada atama, denetleme ve düzenlemedeki son noktayı gösterebilmek amacı taşımaktadır. Personel sistemi içerisinde hem Türkiye’de hem de Dünya üzerinde yaşanan tüm gelişmeler personel sistemini de doğrudan etkilemiş, yaşanan her toplumsal olay sonrasında kamu personel sisteminde de içinde olunan çağın gereğine göre düzenlemelere gidilmiştir. Özellikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kabul edildiği 1965 yılı itibariyle geçerliliğini günümüze kadar korumuş, geçen süreç ve ilerleyen yıllara göre meydana gelen düzenlemelerde yeni sayılı kanunların da bir bakıma çıkış noktası olmuştur ve şu anda da kamu personellerinin mesleğe başlangıçtan çıkışa kadar geçen sürecin en önemli kaynaklarından bir tanesini oluşturmaktadır. Ayrıca yıllar içerisinde uygulanan düzenlemelerin beklentileri ne kadar karşıladığı da tartışılır bir durumdur. Çalışmanın ilk bölümünde konu içerisinde sıkça değinilen terimlerin açıklamalarına yer verilerek konunun daha iyi anlaşılabilmesi amaçlanmıştır. İkinci bölümde kamu personel rejiminin tarihsel gelişimine değinilerek dünya üzerinde geçirmiş olduğu süreçler ele alınmıştır. Üçüncü bölüme geldiğimizde kamu personel rejiminin Türkiye üzerinden tarihsel gelişimi inceleme konusu olmuştur ve cumhuriyet öncesi dönemlerden başlanarak 1980’lı yıllara kadar olan süreç araştırma konusuna dâhil olmuştur. 4. bölüm kamu personel rejiminin 1980 yılı ve sonrasının Türkiye üzerindeki durumu üzerinden incelenmiştir. Son bölüm olan 5. bölümde de kamu personel rejiminin atama, denetleme ve düzenlemelere ilişkin geldiği son noktaya kadar olan süreçte önemli görünen yerlere değinilerek açıklanmaya çalışılmıştır.
This study aims to show the stages of the public personnel regime from the pre-Republican period to the present day and the changes and regulations it has undergone and to show the last point in the appointment, supervision and regulation at the current point. All developments in the personnel system both in Turkey and in the world have directly affected the personnel system, and after each social event, regulations have been made in the public personnel system according to the requirements of the current era. In particular, the Civil Servants Law No. 657 has maintained its validity since 1965 when it was adopted, has been the starting point of the new numbered laws in a way in the regulations that have occurred according to the passing process and the following years, and currently constitutes one of the most important sources of the process of public personnel from the beginning to the exit of the profession. It is also debatable to what extent the regulations implemented over the years have met expectations. The first part of the study aims to provide a better understanding of the subject by giving explanations of the terms frequently mentioned in the subject. In the second part, the historical development of the public personnel regime and the processes it has undergone in the world are discussed. In the third chapter, the historical development of the public personnel regime in Turkey is examined and the process starting from the pre-republican period until the 1980s is included in the subject of the research. Chapter 4 examines the situation of the public personnel regime in Turkey from 1980 onwards. In the last chapter, chapter 5, it is attempted to explain the public personnel regime in terms of appointments, supervision and regulations by mentioning the important points in the process up to the last point.