FENOMENLERE YÖNELİK OLAN GÜVENİN DUYGUSAL BAĞLILIĞIN VE ALGILANAN BİLGİ DEĞERİNİN SEYAHAT KARAR VERME SÜRECİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2024-LXXII
Yayımlanma Tarihi: 2024-10-23 14:43:41.0
Language : Türkçe
Konu : Turizm
Number of pages: 2306-2344
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Modern dünyada, seyahat etmek isteyen bireyler destinasyon seçenekleri hakkında bilgi edinmek için sosyal medya platformlarını her geçen zamanda daha fazla kullanmaktadır. Sosyal medya uygulamaları, destinasyonlara ait görsellerin ve hikâyelerin etkin ve kapsamlı şekilde paylaşılmasını sağlar.  Sosyal medyanın kanaat önderleri olarak kabul edilen fenomenler turist algı ve davranışlarını farklı şekillerde etkilemektedir. Araştırmanın amacı fenomenlere yönelik olan güvenin, duygusal bağlılığın ve algılanan bilgi değerinin seyahat karar verme süreci üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu çalışmada, literatürdeki iki boyutluluktan farklı olarak fenomenlere olan güven, duygusal bağlılık ve algılanan bilgi değeri gibi üç farklı boyut ile seyahat karar verme sürecinin etkileşimini araştırılmıştır. Sonuç olarak fenomenlere olan güvenin, duygusal bağlılığın ve algılanan bilgi değerinin seyahat karar verme sürecinin aşamalarına doğrudan etki ettiği tespit edilmiştir. Buna karşılık seyahat karar verme süreci aşamaları incelendiğinde katılımcıların bu süreçlerinde özellikle fenomenlere olan güven ve algılanan bilgi değerinin satın alma kararı üzerindeki etkisinde alternatiflerin değerlendirilmesi aşamasının dâhil edilmesiyle önemli ölçüde değişikliğe neden olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar fenomenlere olan duygusal bağlılıkları seyahat kararlarına tek başına etki etse de, seyahat karar verme sürecinde birbirleri ile bağlantıları göz önünde bulundurulduğunda fenomenlere olan güven ve bilgi değerinin daha önemli olduğu tespit edilmiştir. Bu durum aynı zamanda katılımcıların seyahat karar verme sürecine girdikten sonra fenomenlerden yararlandıkları anlamına gelmektedir.

Keywords

Abstract

In the modern world, travelers increasingly use social media platforms to learn about their destination options. Social media applications enable the effective and comprehensive sharing of images and stories about destinations. Influencers, considered social media opinion leaders, affect tourist perceptions and behaviors differently. This study aims to determine the effects of trust, emotional attachment, and perceived information value on influencers' travel decision-making processes. The interaction of three dimensions, trust in phenomena, emotional attachment, and perceived information value, with the travel decision-making process was investigated in this study, which differs from the two-dimensionality in the literature. The study revealed a direct impact of trust in phenomena, emotional attachment, and perceived information value on the stages of the travel decision-making process. However, a comprehensive analysis of the travel decision-making process revealed a significant shift in the influence of trust in phenomena and perceived information value on the purchase decision. The study found that while participants' emotional attachment to phenomena alone influences their travel decisions, considering their interconnections in the travel decision-making process increases the importance of trust in phenomena and information value. This also means that the participants benefit from the phenomenon after they enter the travel decision-making process.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics