HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI’NDA YER ALAN KAZANIMLARIN TARİH, VATANDAŞLIK VE COĞRAFYA BOYUTUNDA İNCELENMESİ

Author:

Year-Number: 2023-LXII
Yayımlanma Tarihi: 2023-03-29 15:28:20.0
Language : Türkçe
Konu : Temel Eğitim
Number of pages: 601-615
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları öğrencilerin temel bilgi ve becerileri kazanmasında etkin olan programlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin yaşadığı toplumla olan ilişkilerinin düzenlemesinde, topluma uyum sürecinin oluşturulmasında da etkin bir rol üstelenmektedir. Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları çeşitli disiplinlerden oluşan bir yapıya sahiptir. Birçok disiplinin bu öğretim programlarının içeriğini oluşturması, ilgili içerikte yer alan boyutların ortaya konulmasında önemlilik taşımaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacında; Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları’nda yer alan kazanımların tarih, vatandaşlık ve coğrafya boyutlarına göre incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi olarak belirlenmiştir. Çalışma grubunu 2018 Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programları’nda yer alan kazanımlar oluşturmaktadır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz metodu benimsenmiştir. Çalışmanın sonucunda; 2018 Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı’nda yer alan kazanımlar tarih, vatandaşlık ve coğrafya boyutlarında incelendiğinde vatandaşlık ve coğrafya ile ilişkilendirilen kazanımların daha yoğun bir şekilde yer aldığı görülmüştür. 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ele alındığında ise; tarih, vatandaşlık ve coğrafya boyutlarıyla ilişkili olan kazanımlara programda yer verildiği gözlenmiştir. Çalışmada, farklı öğretim programlarını oluşturan disiplinlerin incelenmesi önerilebilir. Bununla birlikte öğretim programına dayalı incelemeler uzman görüşleri çerçevesinde de ele alınabilir.

Keywords

Abstract

Curricula for Life Sciences and Social Sciences Classes are among the programs that are effective in helping students acquire basic knowledge and skills. At the same time, these programs play an active role in the regulation of students' relations with the society they live in and in the formation of the process of their adaptation to the society. Life Sciences and Social Sciences Curricula have a structure consisting of various disciplines. The fact that many disciplines create the content of these curricula is important in revealing the perspectives present in the relevant content. In this context, this study aims to examine the outcomes of the Life Sciences and Social Sciences Curricula from the perspectives of history, citizenship and geography. The method of the study was determined as document review in qualitative understanding. The study group consists of the outcomes of the Life Sciences and Social Sciences Curricula in 2018. For the analysis of the data, the descriptive analysis method was adopted. As a result of the study; it was observed that the outcomes associated with citizenship and geography were more significant when the outcomes of the 2018 Life Sciences Curriculum were examined in terms of history, citizenship and geography. When the 2018 Social Studies Curriculum is considered, however, it was observed that the outcomes related to the perspectives of history, citizenship and geography were included in the program. In the study, it can be suggested that the disciplines that make up different curricula shall be examined. Besides that, studies based on the curriculum can also be discussed within the framework of expert opinions.

Keywords